• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Informatie: Besmetting bestrijden

Als u eenmaal een besmetting van bloedluis heeft geconstateerd is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen!

Kort gezegd volgt u de volgende stappen:
1. U wast uw hok goed schoon.
2. Naden en kieren dichten.
3. U kiest op welke wijze u de bloedluis wil bestrijden (roofmijt of chemisch/natuurlijk).
4. U past de bestrijding toe.
5. U controleert regelmatig uw dieren en het verblijf.
6. U herhaalt, indien nodig, de behandeling. 

 

1. Het hok wassen

De allereerste stap in de bestrijding van bloedluis is het schoonmaken van het dierenverblijf. Verwijder alle bodembedekking (doe dit in een vuilniszak en probeer deze dezelfde dag nog van het erf te verwijderen) en spoel het hok goed met veel water schoon als dit mogelijk is. Voor de zekerheid kunt u aan het water ook nog Parasite Clean aan toevoegen. Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.

2. Naden en kieren dichten

Na het spoelen dient het hok goed te drogen. Vervolgens kit u, wanneer dit mogelijk is, alle naden en kieren dicht. Wanneer u later Witkalk gaat gebruiken kunnen de kleine kieren overgeslagen worden, Witkalk vult dit later op.

Als extra tussenstap kunt u kiezen om in het opgedroogde hok voor het kitten alle kieren en naden in te smeren met U2 vloeibaar. De luizen die niet weg gespoeld zijn worden op deze manier gedood. Wanneer de U2 is opgedroogd is de werking verdwenen, u kunt hierna dus nog alle manieren van bestrijding kiezen. 
 

3. Kiezen

Er zijn vele manieren waarop bloedluis bestreden kan worden. Sommige producten kunnen goed met elkaar gecombineerd worden, andere producten kunnen alleen apart gebruikt worden. Hieronder benoemen wij kort de verschillende mogelijkheden.

 

Roofmijten

Wanneer de roofmijten worden uitgezet in dierenverblijven worden ze felle bestrijders van o.a. bloedmijten. Ze jagen de hele dag op de mijten en eten ze vervolgens op. Wanneer de mijten op tijd worden uitgezet kan de ontwikkeling van een plaag bloedluis voorkomen worden.

Na het inzetten van de roofmijten lijkt het alsof het aantal bloedluizen in uw hok vermeerderd, dit komt omdat de roofmijten de bloedmijten uit hun schuilplaatsen tevoorschijn jagen en is dus een positief teken. Na een  periode van plmn 14 - 20 dagen zult u zien dat het aantal bloedluizen afneemt.

Een volwassen roofmijt leeft ongeveer 6 weken. Als alle bloedluizen zijn opgegeten door de roofmijten zal de hoeveelheid roofmijten langzaam verminderen, bij gebrek aan luizen eten ze elkaar op. Bij blijvend voedselgebrek (geen bloedluizen meer) sterven ze na enkele weken uit. Roofmijten zullen nooit uw dieren aantasten of bijten.

Roofmijten zijn in diverse verpakkingen en mogelijkheden te verkrijgen. Voor de aanschaf van roofmijten klikt u hier.

Wilt u meer informatie over het inzetten roofmijten? Kijkt u dan bij het kopje downloads voor de handleidingen.
 

Mechanische middelen om bloedluis te bestrijden

Hiermee worden middelen bedoeld die een zichtbaar residu achterlaten in het kippenhok, vogelvolière of ander dierenverblijf. U kunt hierbij denken aan Klaxo witkalk.
Anti-Luis werkt na het aanbrengen als schuurpapier, de luizen lopen over de behandelde oppervlaktes heen en schuren zich langzaam dood.
Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. Ook geeft witkalk altijd wit af, bloedluizen ademen door hun huid, de kalk die afgegeven wordt als de luis er overheen loopt werkt verstikkend waardoor de bloedluizen zullen sterven. Klaxo vult naden en kieren eenvoudig af, de broedplaats voor ongedierte wordt zo onbereikbaar. Een met witkalk behandeld is hok is hagelwit. Dit vergemakkelijkt vroegtijdige signalering van ongedierte en geeft meer licht in het hok, dit wordt door veel luizen als onprettig ervaren.

 

Middelen op natuurlijke basis om bloedluis te bestrijden

Er zijn diverse middelen tegen bloedluis op de markt die zijn samengesteld uit zuiver natuurlijke ingrediënten om een besmetting te behandelen. U kunt hier kiezen uit sprays voor in het hok, sprays voor op de dieren, poeders voor op de dieren en voedingssuplementen.  Voor het beste resultaat kunt u kiezen om een combinatie in te zetten. U kunt hier denken aan:

Duo anti bloedluis voor in het hok + BL poeder voor op de kippen + Finecto Oral door het voer
of
Insectosec in het hok + BL Spray op de dieren + Refona Bio mite free door het drinkwater 

 

Chemische middelen om bloedluis te bestrijden

Als laatste zijn er diverse chemische middelen op de markt om bloedluis te bestrijden. Er zijn zowel producten waarmee u het hok kan behandelen als producten waarmee u de kippen kunt behandelen. Bij de behandeling van het hok is het van belang dat de dieren niet aanwezig zijn in de ruimte tijdens de behandeling.

Een voorbeeld van een chemisch middel in het hok is U2 vloeibaar. Dit is een vloeibaar middel waarmee u het gehele hok in kan spuiten of in kan kwasten. Het middel dood alle luizen bij aanraking. Zodra het middel is opgedroogd verliest het ook zijn werking. 

Daarnaast zijn er diverse sprays en poeders waarmee u het verenpak kan behandelen om het vrij te maken van luizen. Hierbij kunt u denken aan 404 vogelspray


De chemische, mechanische en middelen op natuurlijke basis kunnen door en met elkaar gebruikt worden. Roofmijten kunnen beter niet gecombineerd worden, alles wat schadelijk is voor bloedluizen is ook schadelijk voor roofmijten.

Heeft u advies nodig welke producten u het beste kunt gebruiken dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Dit kan zowel telefonisch als via de mail.

 

4. U past de bestrijding toe

Zodra u een keus heeft gemaakt uit bovenstaande bestrijdingsmogelijkheden kunt aan de slag gaan. Meer informatie over hoe u een bepaald product het beste in kan zetten vindt u bij de product beschrijvingen van de diverse producten. 

 

5. U controleert regelmatig uw dieren en het verblijf

Welke keuze u ook heeft gemaakt het blijft belangrijk om uw dieren en het verblijf in de gaten te houden. Controleer regelmatig overdag de onderkant van de zitstokken op luis, ’s avonds kunt u uw kippen en het gehele hok goed controleren.
 

6. U herhaalt, indien nodig, de behandeling

Doordat u regelmatig controleert kunt u snel zien of het nodig is om de behandeling te herhalen. Volledig van bloedluis af komen is een zeldzaamheid. Een goed onder controle gehouden besmetting is afdoende om het leven van uw dieren weer drsgelijk te maken. Het kan nodig zijn om nogmaals een laag Klaxo witkalk aan te brengen, nieuwe roofmijten uit te zetten (het beste is om de 5 weken) of uw hok opnieuw in te sprayen.

Heeft u voor een bepaalde behandeling gekozen, maar werkt dit niet afdoende dan kunt u altijd voor een nieuwe weg kiezen. Houdt u er hierbij rekening mee dat eventuele ingezette roofmijten dood zullen gaan als u in dit geval overstapt op een andere behandel methode.