• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Bloedluis?

Een beestje bij zijn naam noemen…

De rode beestjes die zich in kippenhokken schuilhouden noemt men in de volksmond bloedluis, dit is echter een verkeerde benaming. De Dermanyssus Gallinae zoals het beestje officieel heet is een mijt en de Nederlandse naam is Rode Vogelmijt. Omdat in de loop der jaren bloedluis zo ingeburgerd is noemen wij de mijt ook op onze website gewoon bloedluis.

Een bloedluis is tussen de 0,1 en 1 mm groot en veelal herkenbaar aan de rode kleur. Naast bloedluizen zijn er nog een aantal luizen en mijten die onze dieren lastig vallen, zie hiervoor het artikel andere soorten luis.

 

Hoe een klein dier grote gevolgen kan hebben

Bloedluizen lijken kleine onschadelijke beestjes maar ze kunnen grote gevolgen hebben. Een bloedluis eet eens per (ongeveer) 8  dagen zijn “buikje vol” met bloed van zijn prooi. Omdat een bloedluis nooit alleen eet veroorzaakt een bloedluis besmetting op den duur ernstige bloedarmoede bij uw dieren. Naast het bloedtekort geven de bijtwonden ernstige irritaties en kunnen bloedluizen ziektes overbrengen als pseudovogelpest.

Wanneer er niets aan een bloedluis besmetting gedaan wordt zullen uw dieren qua gezondheid ernstig achteruit gaan wat zich onder andere uit in een verminderde leg. Uiteindelijk kan het dier overlijden door een bloedluis besmetting.

 

De levenscyclus van een bloedluis

Een bloedluis kent 5 stadia in haar leven. Het leven van een bloedluis begint als ei. Na 3 dagen komt de larve uit het ei. Na 2 dagen wordt het eerste nimf stadium bereikt (Protonimf), na weer 2 dagen veranderd de nimf en bereikt deze de Deutonimf fase. Na 2 dagen is de bloedluis volwassen en kan zij na 2 dagen zelf beginnen met eieren leggen en is de cirkel rond. We kunnen de levenscyclus dus op 11 dagen vast stellen echter dit aantal dagen is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Alle stadia behalve de eieren sterven af bij een temperatuur boven de 40 graden en beneden de 3 graden. De ideale temperatuur is 27 graden met een luchtvochtigheid van 40%, kortom de zomerse periode.

Een volwassen bloedluis leeft ongeveer 30 dagen en legt zo’n 8 eieren per dag. De eieren kunnen na 2 jaar nog uit komen.

 

Ok dat klinkt niet goed, heb ik ook bloedluis?

Omdat er veel meer soorten luizen zijn is het van belang vast te stellen of u last heeft van bloedluis of een andere soort luis of mijt. Treft u overdag luis op uw dieren aan dan is dit veelal geen bloedluis maar een andere luis of mijt soort. Een bloedluis is namelijk een lichtschuw dier en leeft vooral ’s nachts. Testen of en hoeveel bloedluizen u heeft in uw dierenverblijf kan zeer eenvoudig. Hang of leg een testbuisje in de buurt van waar uw dieren slapen (bijvoorbeeld bij kippen onder een zitstok). Bloedluizen kruipen nadat ze gegeten hebben in kieren en naden en dus ook in het controle buisje. U kunt zo monitoren of en hoeveel bloedluis u in het hok heeft. Bedenk dat ongeveer 50% van de populatie bloed zuigt, de rest van de dieren zit nog in een andere levensfase en dat van deze 50% slechts 12,5% per dag op jacht gaat naar bloed. De besmetting is dus veel erger dan u ziet in het controlebuisje.

Naast de controle buisjes kunt u ook aan de dieren zelf zien of u last heeft van bloedluis. Uw dieren worden magerder, minder fit en kippen krijgen bleke kammen. Bij kippen kunt u bloedvlekjes op de eieren zien, bij vogels zullen vele legsels verloren gaan of jongen snel sterven en bij reptielen kunt u ze aantreffen tussen de schubben.

Ook ’s nachts het hok en dieren inspecteren geeft u uitsluitsel, dat is het moment dat de bloedluis in beweging komt. 


Mijn controle buisjes zijn leeg!

Dat is goed nieuws, u heeft waarschijnlijk geen bloedluis. Jammer genoeg betekend dit vaak nog niet. Aanvallen is de beste verdediging is een bekende wijsheid die hier ook op gaat. Wanneer u preventief uw hok behandeld of roofmijten uitzet voorkomt u een besmetting en omdat de bloedluizen zeer moeilijk te bestrijden zijn moet u van dit voordeel gebruik maken zolang het nog kan.

 

Waarom is bloedluis zo lastig te bestrijden?

Er zijn meerdere redenen waardoor ze zo lastig te bestrijden zijn:

-          Bloedluizen zijn zeer taaie beesten die onder veel omstandigheden blijven leven.

-          De eieren zijn 2 jaar lang in staat om uit te komen.

-          Overdag kruipen de bloedluizen in kieren en naden waardoor ze moeilijk te bereiken zijn.

-          De nesten zijn vaak vele lagen dik waardoor het lastig is om het hele nest uit te roeien.

 
Er zijn heel veel artikelen over bloedluis te vinden op internet. Wij hebben met dit artikel getracht een samenvatting te geven gebaseerd op onderzoek en eigen ervaring.